Поради по городу

Планова обрізка кущів смородини й аґрусу — запорука гідного врожаю ягід

Рідко хто відмовиться бачити на своєму столі яскраві блискучі ягоди чорної смородини, покуштувати дивовижного королівського варення з агрусу, закатати ароматні компоти з мініатюрних гілочок червоної смородини.

Обов’язковою умовою для отримання хорошого врожаю великих ягід є щорічна обрізка плодових кущів.

Види обрізки

  1. Формуюча – надання форми крони рослини, стимуляція росту молодих пагонів.
  2. Омолоджуюча – позбавлення рослини від старих і відмерлих гілок.
  3. Санітарна – видалення хворих, уражених стеклянницей, павутинним кліщем, мохом і лишайником гілок (обрізають до світлої частини стебла).
  4. Комбінована – заготівля живців до наступного дачного сезону з обрізаних гілок.

Важливо! Правильна обрізка кущів проводиться тільки якісним, гострим і продезінфікованим інструментом.

Обрізування кущів смородини й аґрусу проводять у весняний, літній та осінній періоди року.

Особливості обрізки чорної смородини

Найсприятливіша пора для видалення непотрібних гілок – осінь (вересень-жовтень).

Необхідний навик – вміння визначити вік пагонів смородини. На гілках виявляють кільця (напливи кори), які позначають місце закінчення росту пагона кожен рік.

Омолоджуюча обрізка. Починають з 5-річного віку (пік плодоношення культури 4-6 років). Колір кори вікових гілок стає майже чорним, товщина стебла більше 3-х див.

  • П’ятирічні гілки після закінчення плодоношення обрізають біля самої землі. Пеньок обробляють садовим варом;
  • перспективні однорічні гілки прищипують на 10-15 см;
  • залишають 3-4 молодих здорових втечі.

Формуюча обрізка:

  • перший рік посадки залишають тільки 3-4 найсильніших втечі, які обрізають, залишивши 2-3 нирки;
  • другий – третій рік гілки вкорочують на 2 нирки, але не більше ніж на 10 см, залишають на кожному пагоні з 4-8 нирок. Слабкі, загущені видаляють;
  • 3-4-річні гілки вкорочують на 4 нирки, залишають одну третину довжини;
  • до п’ятирічного віку повинен сформувати кущ, що містить 15-20 головних стволових гілок: 5-6 однорічних, 4 дворічних, 3 трирічних, 2 чотирирічних.

Надалі п’ятирічні гілки зрізують під корінь. Схему обрізки повторюють протягом 2-3 років.

Весняну обрізку важливо провести до початку руху соку. В основному здійснюють санітарне обрізування куща. Мета – зміцнити імунну систему рослини, не допустити загущення, видалити пагони віком 1 рік.

Літня обрізка здійснюється рідко. Основна мета – вилучення неперспективних слабких пагонів, марно споживають поживні речовини. Частіше проводять санітарну обрізку.

Особливості обрізки червоної і білої смородини

  • Восени верхівки пагонів не прищипують (у даної культури легше формувати крону);
  • кількість молодих пагонів на кущах цього року має дорівнювати кількості старих пагонів, які срежутся в майбутньому році;
  • прибирають численну незрілу прикореневу поросль, проводять санітарну обрізку;
  • період плодоношення до 10 років;

Літнє обрізування (багато гілок видаляти не можна) проводиться у разі холодної весни.

Особливості обрізки агрусу

Кращий час для обрізки – рання весна.

Основне правило обрізки культури: старі гілки видалити молоді залишити.

  • Перший рік після осінньої посадки обрізають на одну третину 4-6 здорових втечі, інші видаляють під корінь;
  • другий рік – процедуру повторити, залишивши 3-4 сильних втечі;
  • третій рік – проводити регулярну обрізку залишаючи в сукупності одне-, двох-, трьох – і чотирирічні пагони. Основний каркас повинен становити 8 головних стебел;
  • бічні гілки, що ростуть в нижній третині рослини видаляють – вони безплідні;
  • однорічні бічні пагони не зрізають;
  • верхівки молодих пагонів, які влаштувалися на старих гілках, не видаляють – тут формуються найкращі плоди;
  • для отримання хорошого врожаю невелику частину ягід необхідно зібрати дозрілими на чверть;
  • регулярно проводити санітарну обрізку для доступу сонця в середину куща.

Пам’ятаєте! Зрізані гілки рослин необхідно видаляти і спалювати.

Після виконаної роботи присадибна ділянка придбає доглянутий і гідний вигляд. А рослини віддячать власника чудовим врожаєм ягід.