Поради по городу

Засолювання томатів холодним способом у каструлі

Солити помідори в каструлі – найбільш швидкий з усіх видів консервування. При такому способі томати насичуються молочною кислотою, вона є чудовим консервантом і не дає заготівлях пліснявіти.

Для приготування солоних помідорів холодним методом відбирають стиглі або зелені томати, без пошкоджень, середнього розміру. Якщо плоди великі, їх розрізають на 3-4 частини, щоб вони краще і швидше просолились.

Каструлю потрібно брати виключно емальований, оскільки від алюмінієвої може з’явитися металевий присмак у готового продукту. У старі часи томати солили в дерев’яних бочках, у них закуска зберігалася довго і не псувалася. Зараз господині віддають перевагу заготівлі солоних помідорів в каструлях, для простоти, швидкості приготування та зручності зберігання.

З часником і зеленню

Розсіл для цього рецепта робиться заздалегідь і охолоджується не більше, ніж до 40 °С, інакше шкірка на плодах лопне.

На 2 л води додають по 2 ст. л. цукру і солі. Чорний перець горошком, лавровий лист і коріандр за смаком. Доводять до кипіння, додають 3 ст. л. оцту, ставлять у прохолодне місце для застигання.

На помідорах в районі носика зробити хрестоподібний розріз і в нього покласти начинку, приготовану з дрібно порізаної петрушки і роздавленого часнику.

Підготовлені фаршировані томати заливають маринадом і ставлять під гніт на дванадцять годин.

Зелені помідори з гірчицею

Незвичайний смак виходить, якщо засолити недостиглі помідори з додаванням гірчиці.

Рецепт дуже простий, з приготуванням впораються навіть недосвідчені господині:

  • взяти емальовану каструлю від 5 л, обдати окропом;
  • обмазати стінки каструлі розведеною гірчицею;
  • дно викласти листям хрону і кропу;
  • ретельно вимитими зеленими помідорками заповнити тару;
  • додати в воду сіль і цукор і отриманим розсолом залити томати.

Переставити каструлю на дві доби у тепле місце, потім на п’ять діб в холод.

На 5 кг помідорів, додати головку часнику, 100 г гірчичного соусу, листя кропу і хрону, 1 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру.

Зрілі помідори з часником і цибулею

Для засолювання цим способом краще брати червоні помідори-вершки. Якщо слідувати рецептом, то закуска буде готова у вас через пару годин.

На 600 г помідорів потрібно додати 6 великих зубчиків часнику і зелень за смаком.

Нарізати томати на чотири частини, зелень з часником і дрібно порубати.

Для маринаду, в приготовленої ємності збити:

  • 60 г рослинної олії;
  • по 1 ст. л. солі, цукру і соєвого соусу;
  • мед 1 ч. л.;
  • по 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, коріандру і гірчиці.

Залити помідори отриманою масою і поставити на 60 хв. в теплому місці, після чого переставити ще на годину в холод, і закуска готова.

Зберігати томати швидкого приготування краще при температурі не нижче +7 °С, оскільки вони можуть закиснути. Не рекомендується попадання сонячних променів на готовий продукт. У будь-якому випадку, якщо з’явиться найменший сумнів у свіжості продукту, краще його викинути, ніж нашкодити здоров’ю.