Поради по городу

Як і чим підживити капусту у відкритому грунті

Підживлення – важливий етап у процесі вирощування капусти. Вона полегшує догляд за культурою і допомагає виростити смачні і соковиті плоди. Додаткове харчування необхідно рослині у всіх фазах росту. Головне, грамотно і своєчасно вносити потрібні мікроелементи в правильних дозуваннях.

Види добрив

Підгодівля підбирається в залежності від стадії росту рослини і завдання, які вона повинна вирішити. Наприклад, сходи мають потребу в азоті для активного зростання, для формування качана потрібен фосфор, калій захищає від хвороб.

Мінеральні комплекси – швидкодіючі і досить агресивні речовини. При роботі з ними потрібно суворе дотримання дозування і запобіжних заходів. Органічні добрива використовуються у великих кількостях і мають більш м’яку дію.

Така підгодівля працює повільніше, але поживні елементи залишаються в грунті на більш тривалий час.

Мінеральні

Ці речовини дозволяють легко і швидко наситити капусту корисними елементами. Саме вони забезпечують ріст рослин. Склад мінерального комплексу залежить від стадії розвитку овоча, клімату і стану ґрунту.

Види мінеральних добрив:

  • калій: хлорид калію, сульфат калію, магній калію;
  • фосфор: суперфосфат, фосфоритне борошно;
  • азот: нітрат амонію, сечовина;
  • комплексні: нітрофоска, амофос, нітрат калію.

Органічні

Цей вид добрив складається з відходів рослин і живих організмів. Так як це природні елементи, їх вносять регулярно і безперервно. Органічні речовини включають в себе: коров’ячий гній та пташиний послід, тирса і кору, компости. При їх розкладанні виділяються елементи, необхідні рослинам для

Органіка має позитивний вплив на живлення рослин, створює сприятливе середовище для розмноження корисних мікроорганізмів, сприяють формуванню качана і поліпшуючих її смакові якості.

Важливо. Органічні добрива рекомендується використовувати в перепревшем вигляді або у формі порошку.

Коров’ячий гній та пташиний послід звичайно використовують у вигляді розчинів (0,5 кг на 10 л води). Їх настоюють протягом трьох днів, а потім поливають сумішшю відкритий грунт. Компост – це особливий вид перепрілого добрива, яке виходить з органічних відходів (тирса, рослинні залишки, кухонні відходи), має досить багатий склад.

Як підгодовувати капусту у відкритому грунті

Капусті для активного зростання необхідні і органічні і мінеральні речовини. Також рослини повинні отримувати як кореневі, так і позакореневе підживлення.

Добрива вносять 3-4 рази за сезон:

  1. Перша підгодівля. Проводиться через 2-3 тижні після висадки розсади у відкритий грунт. Її можна проігнорувати, якщо при посадці рослин в кожну лунку попередньо було внесено небагато компосту і деревної золи. При підгодівлі органічними речовинами використовують 3-денний настій коров’яку (у співвідношенні 1:5), який необхідно розбавити перед застосуванням (0,5 л суміші на 10 л води). Відповідні мінеральні засоби – 20 г аміачної селітри або 10 г сечовини (на 10 л). Можна зробити складний розчин: 10 г хлориду калію, 40 г суперфосфату і 25 г нітрату амонію на відро води.
  2. Друга підгодівля. Для нарощування капустяного листя застосовують комплексний спосіб: 30 г азофоски і 15 г спеціалізованих препаратів з мікроелементами або 2 ст. л. нітрофоски на 10 літрів води. Органічний варіант складається з суміші зольного розчину і коров’яку.
  3. Третя підгодівля. Коли починають формуватися качани, потрібні підгодівлі з переважаючим відсотковим вмістом фосфору. Комплекси складаються з органічних речовин і мінеральних солей. Наприклад, 0,5 л настою з гною або курячого посліду, 30 г суперфосфату, 15 г препаратів з мікроелементами на 10 літрів води або 0,5 л коров’яку, 1 ст. л. суперфосфату і 1 ч. л. сульфату калію.
  4. Четверта підживлення. Капусті потрібні позакореневе підживлення. Обприскування проводиться наступною сумішшю: 1 ч. л. борної кислоти, розчинена в 1 ст. л. гарячої води, змішується з відром води. Також можна зробити опудривание: після поливу або дощу присипати рослини дрібної деревною золою.
  5. Осіння підгодівля. Проводиться приблизно за 20 днів до збору врожаю. Потрібна тільки для пізніх сортів капусти і призначена для того, щоб качани не зіпсувалися і не втратили смакові якості при зберіганні. З мінералів застосовується 40 г сульфату калію на відро води, з органіки – зольний розчин.

Покрокова інструкція підживлення

  1. Для проведення процедури необхідно вибрати похмурий день або вечірній час, коли немає яскравого сонця.
  2. Перед підгодівлею слід добре полити грядки або ж можна вибрати час після дощу.
  3. Важливо заздалегідь підготувати робочий розчин.
  4. Поливати посадки потрібно, дотримуючись наступну норму витрати: від 0,5 до 1 л розчину під одну рослину.
  5. Після внесення добрив рекомендується розпушити грунт для видалення бур’янів і запобігання утворення щільної кірки на землі.

Висновок

Щоб отримати хороший урожай капусти, потрібно забезпечити її живильними речовинами, які вона може отримати з добрив. Важливо дотримуватися термінів та дозування, а також правильно вносити добрива, щоб рослина засвоїло всі елементи.