Як правильно застосовувати золу на городі, щоб вона збільшила урожай, а не погубила його
Деревна зола давно увійшла в список універсальних добрив та засобів для боротьби з шкідниками. Особливо вона цінується у сільських жителів в силу того, що отримати її проблем не складе. Недарма ж її називають «сірим золотом».
Однак, перш ніж підгодовувати рослини в саду і на городі золою, слід з’ясувати, а не позбавлять такі підживлення врожаю, адже «не все золото, що блищить».
Що особливого в золі
Після того як деревина згорить, залишається зола, а в ній переважно кальцій, на другому місці калій, на третьому фосфор і ще трохи магнію та сірки. Виходить у золі всі ті мікроелементи, які потрібні рослинам. Але особливість золи в тому, що вона має лужну реакцію і відповідно, потрапляючи в ґрунт, робить її менш кислою. І це варто враховувати, вносячи золу як підгодівлю.
Звичайно, зараз йдеться лише про деревній золі. Залишок від спалювання паперу, картону, ДСП та інших подібних матеріалів в розрахунок брати не будемо, так як використовувати його в якості підгодівлі категорично не можна.
Для яких рослин зола – золото
Зола хороша підживлення для рослин, які не люблять кислі грунти.
Ось вони: капуста, буряк, селера, огірок, цибуля, морква, петрушка, ріпа. Ці рослини вважають за краще нейтральну грунт. Тому якщо на ділянці закислена грунт, але планується вирощування цих культур, зола буде як не можна до речі.
При дуже кислому грунті не зашкодять підживлення золою і таким культурам, люблячим слабокислу середовище як баклажани, диня, кабачок, помідор, квасоля, кріп, моркву, часник, редис, капуста, кавун.
Для розкислення грунту золу вносять у сухому вигляді, але не більше 500 гр. на квадрат. Розпилюють і перекопують територію.
Добре відгукуються на полив зольним розчином томат, кабачок, капуста – культури, які частіше за інших страждають від нестачі кальцію.
Для приготування розчину у відрі води розчиняють 200 гр. свіжої золи і додають стільки ж столового оцту і проливають грядки. Витрата – відро розчину на квадрат. Оцет потрібен в рецепті для того, щоб кальцій перейшов в легкозасвоювану рослинами форму.
Важливо. Золу, що використовується в якості підгодівлі, не можна змішувати з іншими добривами, які містять азот і фосфор. Так само, як і не варто змішувати з органікою – гноєм, пташиним послідом. Від такої взаємодії ефективність підгодівлі в цілому зменшується, а деякі речовини в складі і зовсім стають недоступними для рослин.
З якими культурами золу слід застосовувати з обережністю
Серед городніх культур не так багато тих, які люблять кислий грунт. Це картопля, перець, гарбуз, щавель, боби.
Зупинимося докладніше на картоплі, так як саме при його посадці городники не економлячи додають в лунки золу. Основна мета – підгодувати і позбавити від дротяників. Дійсно, дротянка любить кислий грунт. І дійсно, зола хороший засіб від цього шкідника.
Але є велике «АЛЕ» – при внесенні золи в лунки зростає ризик виникнення небезпечного захворювання картоплі – парші. Таким чином, удобрюючи грядки навесні при посадці, ми сприяємо тому, що урожай картоплі буде паршивий. Тому золу потрібно вносити тільки восени і тоді на наступний рік на цій ділянці можна буде саджати картоплю.
Що ж стосується садових культур, то зола не повинна використовуватися в якості підгодівлі для рододендронів, гортензій, лілій, троянд, конвалій, лаванди, хвойних дерев, брусниці, журавлини.