Поради по городу

Вирощування перцю у відкритому грунті: чому кущі в’януть і як врятувати врожай

Вирощування перцю – нескладний процес, якщо, починаючи з підготовки насіння, дотримуватись правил агротехніки. Проте навіть після висадки в грунт не варто розслаблятися. Пасленовая культура обдарує щедрим урожаєм, якщо їй будуть забезпечені сприятливі умови і хороший догляд.

Чому перець в’яне

Розрахунок на хороший урожай перців не завжди виправдовує себе. Овочева культура раптово починає чахнути: листя в’януть, а дрібні, недобрі плоди не наливаються, а зморщуються. У цього прикрого явища є вагомі причини:

  • незадовільна якість ґрунту;
  • дефіцит освітлення;
  • неправильний полив;
  • відсутність підживлень.

Крім того? рослина може в’янути від деяких захворювань (бактеріальних, грибкових) та від ураження шкідливими комахами.

Важливо! Південна культура воліє родючий, добре проникний для вологи і кисню грунт. До того ж рослині необхідне хороше освітлення і систематичний полив.

Захворювання перців

Теплолюбний овоч дуже чутливо реагує на умови догляду, атмосферні явища і температурні перепади. При недотриманні вимог агротехніки рослина вражають хвороби, характерні для пасльонових культур.

Макроспоріоз

Грибкову інфекцію легко виявити за зовнішнім виглядом листових пластин: на них з’являються коричневі плями. Заражені кущі припиняють розвиток і починають в’янути. Плоди і листки зморщуються і обсипаються.

Хвороба швидко поширюється в спекотну погоду, достаток вологи тільки сприяє її розвитку. Виявивши інфіковані кущі, слід на якийсь час припинити полив, а рослини і ґрунт обробити фунгіцидними препаратами.

Чорна ніжка

Небезпечна інфекція може заразити рослина ще в стадії розсади. Причиною появи чорної ніжки стає знижена температура і велика кількість вологи. Молоді саджанці, уражені біля самої основи, уповільнюють розвиток.

Якщо хвороба не виявити відразу, то інфекція швидко поширюється на сусідні кущі. Заражені рослини видаляють з коренем і знищують (спалюють), а ті, що залишилися обробляють фунгіцидами.

Фузаріозне в’янення

Назва хвороби говорить сама за себе. Листові пластини зараженого перцю спочатку жовтіють, а потім в’януть і обпадають. Хворі рослини можна виявити по темних кіл навколо плодоніжок. Листя овочевої культури спочатку блідне, а потім починають в’янути, купуючи жовто-коричневе забарвлення.

Голі кущі перцю – результат інфікування фузаріозом – небезпечним грибковим захворюванням. Його збудники, що залишилися в грунті і на рослинних залишках, можуть стати причиною зараження всього ділянки.

Вертициллезное в’янення

Гриби-збудники вражають рослина біля основи, поступово просуваючись до верхівки. Хворе рослина стрімко втрачає листя і зав’язь. Інфекція небезпечна тим, що її спори, що залишилися в ґрунті, зберігають життєздатність до 10-15 років. Уражені рослини підлягають знищенню, а грядки – обробки фунгіцидами.

Увага! Оптимальні умови для розвитку вертициллеза – спекотна, посушлива погода. Пік поширення хвороби припадає на липень-серпень.

Шкідники

Ще один фактор, що впливає на в’янення перців – комахи, які живляться клітинним соком або пошкоджують різні частини рослини.

Овочеві грядки (Фото використовується за стандартною ліцензії ©azbukaogorodnika.ru)

Баштанна попелиця

Дрібне, майже непомітне комаха, стрімко розмножуючись, швидко захоплює територію. Поселяючись на кущах цілими колоніями, попелиця висмоктує сік із зеленої маси рослин.

В результаті листові пластини перцю скручуються і в’януть.

Слимаки

Слизькі комахи найчастіше масово з’являються на ділянці після рясних дощів. Їх легко виявити на грунті і кущах. Шкідник з’їдає листя, стовбури і плоди, завдаючи кущах непоправної шкоди. Молоді саджанці перцю можуть бути знищені за лічені дні.

Павутинний кліщ

Дрібного шкідника, що живиться клітинним соком, можна помітити, коли він вже опутает стебла і листя білою павутинкою. Уражене рослина уповільнює вегетативний розвиток і перестає плодоносити, формувати зав’язь.

Важливо! Щоб зберегти врожай, саджанці перцю обробляють від шкідників кілька разів за сезон.

Інші причини в’янення

Кущі овочевої культури в’януть при дефіциті калію. Брак мінералу можна визначити за листових пластин, обрамленим жовтою облямівкою. Якщо ситуацію вчасно не виправити, рослина буде висихати поступово.

Навколишня температура – теж важливий фактор для нормального розвитку перців. Спека і посуха негативно впливають на пасленовую культуру. Важливо і стан грунту – її потрібно систематично розпушувати, щоб коріння саджанців могли дихати.

Рослини – живі організми, які потребують сприятливих умовах і дбайливого догляду. Багатий урожай – це нагорода старанним дачникам за їх щоденну працю і дотримання правил агротехніки.