Що робити з виноградом восени, щоб отримати хороший урожай літом
Урожай винограду зібраний, тепер пора подбати і про рослину. Восени проводять заходи, що впливають на зимостійкість і підвищують врожайність в наступному сезоні. Як правильно підготувати до зими виноградник, читайте в статті.
Під час активного росту рослина пускає всі ресурси на нарощування зеленої маси, а потім на цвітіння і плодоношення. У літній період виноградники нечасто балують поливом, зайва волога впливає на поширенні грибкових захворювань.
У серпні, коли грона наливаються і спіють, вода не потрібна. Восени, навпаки, слід до морозних днів добре напоїти рослина.
Після зняття з гілок плодів лозу не чіпають протягом двох тижнів. В цей час культура відновлює сили, забираючи з грунту все найкорисніше. До того ж листя ще залишилася на рослині, а значить, триває процес
Осінні заходи
Від віку рослин буде залежати чек-лист підготовки винограду до зими.
Зазвичай у нього входять: обрізка, полив, добриво і укриття.
- Обрізка. Захід слід проводити на будь-якій рослині, без нього врожай буде невеликий. Процедура обрізання відрізняється для висаджених навесні і восени кущів.
Предзимнюю обрізку винограду, плодоносного літа, проводять через 14 днів після обпадання листя. За літній період на лозі наросли пасинки, їх слід видалити. Поруч з кущем ставлять шпалеру, щоб навесні прив’язати до неї відпочилі за зиму батоги. - Катаровка коренів. Ще один важливий захід – видалення росяних коренів. Ці дрібні корінці знаходяться практично на поверхні землі. Взимку навіть при незначних морозах вони вимерзають, що впливає на загальний стан куща. Ці ж корінці часто хворіють філоксерою. Видаляють їх за наступною схемою: навколо штамба знімають 15 сантиметрів верхнього шару грунту. Знезараженим борним спиртом вирізують секатором корінці-ниточки, при цьому на рослині не повинно залишатися сучків. Всі рани від процедури обробляють товченої золою, а потім прикривають коріння грунтом.
Як восени обрізати виноград
Перед обрізанням потрібно вирішити, які лози на кущі будуть основними, плодоносними або ж виявляють рослина?
Крім цього, вид обрізки вибирають, виходячи також з віку лози. Приміром, до триріччя обрізка виглядає так:
- 1 рік – обрізають втеча з 4 нирок, з яких у наступному сезоні з’являться 2 повноцінних лози;
- 2 рік – обидві батоги відрізають на довжину 3 вічок;
- 3 рік – всі батоги урізують на декілька вічок;
- 4 рік – на кущі залишаються тільки чотири міцні скелетні гілки, інші видаляють.
Завершальний полив
Останній у сезоні полив слід запланувати за місяць до перших передбачуваних морозів. Його мета – наситити землю і рослини водою на всю зиму.
Зволоження відбувається через викопані в півметра від штамба дренажні канали. Одного куща потрібно близько 50 літрів води температури навколишнього середовища.
Внесення добрив
Паралельно з поливом в грунт вносять мікроелементи. Щоб кущі краще переносили холод, їх підживлюють фосфором і калієм. Найкращий варіант – з вечора пролити землю добривом, а вранці водою.
Аерація ґрунту
Землю під виноградом обов’язково розпушують після кожного поливу або дощу. Тільки восени процедуру слід робити на велику глибину – до 15-20 сантиметрів в лунці, а між рядами – до чверті метра.
Укривання на зиму
Кущі винограду, погано переносять морози, утеплюють за тиждень до майбутніх холодів. Навколо штамба укладають дерев, гілки лози збирають у «букет» і зав’язують як сніп. Нагорі роблять з дощок укриття, не достающее до лози близько 10 сантиметрів. Далі настилають шар поліетилену або брезенту, а потім ще один шар з дрантя.
Виноград з середньою морозостійкістю можна вкрити тільки картоном, а поверх нього укласти гідроізоляційний шар.
Простіше всього з сортами, добре переносять мінусові температури. Їх кущі вкривають тільки в перший рік.
Якщо правильно підготувати виноградник до зимівлі, можна не тільки в наступному сезоні отримати хороший урожай, але і підвищити імунітет рослин. Основне на цьому етапі завдання – допомогти рослинам заповнити сили після сезону.