Капуста білокачанна вже в червні — розповідаю про посадку овочу для отримання максимально раннього врожаю
Щоб отримати капусту вже в червні, я саджу її на розсаду на початку березня. З моменту перших сходів до дозрівання вілков проходить близько 100 днів.
Рання капуста для засолювання непридатна. З неї я роблю ніжні вітамінні салати, додаю в щі, готую овочеве рагу.
При посіві потрібно враховувати, що капуста є холодолюбним рослиною.
Для початку готую насіння і ємності
- Насіння обеззараживаю. Для цього розміщую їх в гарячу воду близько 50 °С на 15-20 хвилин. Як варіант – помістити насіння на 8-10 годин в розчин «Фітоспорину».
- Потім заливаю на кілька хвилин холодною водою.
- Після насіння підсушую.
- Готую ящики під розсаду. Капуста добре переносить пересадку, в окремі ємності садити кожне насіннячко необов’язково.
- Якщо я саджу трохи розсади, використовую одноразові стаканчики. У них капуста буде швидше розвиватися і краще прийметься при посадці.
- Наповнюю ящики пухким родючим грунтом з додаванням вермикуліту.
- Викладаю поверх грунту насіння, злегка присипаючи їх грунтом.
- Зверху зволожую і накриваю плівкою.
- Прибираю ящики в тепле місце. Чим вище температура в приміщенні, тим швидше з’являться перші паростки капусти.
- У мене сходи з’являються вже на 2-3 день.
- Після цього розміщую розсаду у більш прохолодне місце з температурою 10 °С на 8-12 днів.
Я використовую широкі підвіконня веранди.
Якщо продовжувати тримати розсаду в теплі, вона може загинути.
На постійне місце висаджую у другій половині травня, коли повітря достатньо прогріється, і мине загроза пізніх заморозків.
Мені більше сподобалося садити капусту відразу у відкритий грунт
- Для посіву вибираю зазвичай середину – кінець квітня або початку травня. Все залежить від ступеня прогретости повітря.
- Земля під капусту повинна бути з нейтральною або слаболужною реакцією.
- На ділянці з пухкою землею роблю борозенки.
- Проливаю їх гарячою водою.
- Насіння заглубляю приблизно на 1 див Відстань між ними роблю в 2-4 див.
- Над грядкою встановлюю дуги і зверху накидаю укривний матеріал.
- Притискаю його по краях камінням або землею.
Розсада, вирощена в такому парнику, виходить більш загартованої і життєздатною, менше хворіє. По мірі необхідності парничок відкриваю, поливаю і розпушую рослини.
Вношу підживлення.
Коли на розсаді з’являються кілька справжніх листочків, прореживаю.
На постійне місце висаджую, коли температура повітря вдень буде близько 15 °С, вночі 10 °С.
Зазвичай терміни висадки припадають на кінець травня.
- Роблю під кожен кущик невелику лунку.
- Проливаю теплою водою.
- Розсаду заглубляю за сім’ядольні листочки.
Капуста любить полив. Перший час поливаю її кожен день. Раз в 10-15 днів розпушую. Періодично вношу комплексні добрива.
Рання капуста, як і всі інші сорти, схильна до хвороб і шкідників. До моменту остаточного формування вілков обробляю листя капусти слабким розчином настоявшейся на воді золи. Також використовую настій полину.
Якщо народні засоби виявляються безсилими і не можуть захистити рослину від слимаків і грибкових захворювань, застосовую хімічні препарати.
Процедуру намагаюся проводити, поки вилки остаточно не зав’язалися. Так рослині дістанеться менше шкідливих речовин. Оброблену капусту перед вживанням ретельно промиваю під проточною водою.
При достатньому поливі і своєчасної підгодівлі я завжди отримую соковиті качани з ніжним солодкуватим смаком.